Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Welke club is in Nederland financieel het meest gezond?

Aan de hand van de jaarverslagen worden de BVO’s jaarlijks doorgelicht door de KNVB via een Financieel Rating Systeem (FRS). Deze bestaat uit zes parameters: Werkkapitaalpositie, solvabiliteit, historische nettomarge, personeelskostenratio, buffer liquide middelen op basis van de toekomst en toekomstige nettomarge. Voetbal International wist de scores te achterhalen.

Alle clubs boven de 30 punten worden ingeschaald in de veilige categorie. Clubs met 16 tot en met 30 punten in de middencategorie en BVO’s met 0 tot 16 punten in de rode categorie

De koploper van deze ranglijst is dus promovendus GA Eagles met een score van 37 punten. Heracles doet het ook meer dan uitstekend met 36 punten en nestelt zich op een tweede plek. Op plek drie volgt de rijkste club, en dat is Ajax. De Amsterdammer scoren 35 punten. Ze moeten deze plek wel delen met Sparta en sc Heerenveen.

FC Twente is terug te vinden in de middencategorie met 28 punten. Vijf punten minder dan vorig seizoen, maar de score is prima voor FC Twente dat nog veel lasten uit het verleden met zich meedraagt. Hiermee staat de club uit Enschede op een elfde plek. Op de twaalfde plek volgt Feyenoord met 23 punten. Verrassend is dat PSV net ontsnapt aan de rode categorie met slechts 16 punten.

De clubs die er financieel niet goed op staan zijn PEC Zwolle, NEC Nijmegen en Fortuna Sittard. De Zwollenaren scoren 14 punten en vallen hiermee net buiten de middencategorie. NEC en Fortuna moeten zich meer zorgen maken. NEC scoort slechts vier punten en Fortuna Sittard een schamele twee punten.