Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Voorbeschouwing PEC Zwolle - Fortuna Sittard

Na de prima wedstrijd in Groningen, waar PEC Zwolle aan het treffen met de plaatselijke FC een punt overhield, staat zaterdagavond de meer dan belangrijke wedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma. Het betreft een ontmoeting tussen de nummers 18 en 17 van de ranglijst.

Punt en perspectief
Op vrijdag al speelde PEC Zwolle de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen. Aan dat duel hield PEC Zwolle naast een punt en misschien wat gemengde gevoelens, toch vooral een positief gevoel over. De eerste helft dicteerde de ploeg van trainer/coach Dick Schreuder het spel namelijk en dat resulteerde in een verdiende voorsprong. Met een geweldig afstandsschot verraste Mees de Wit doelman Peter Leeuwenburgh. Als een granaat sloeg de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen. Via Gervane Kastaneer had de ruststand ook zomaar 0-2 kunnen zijn, maar diens kopbal werd ternauwernood gekeerd. Het aanvallende spel kon PEC Zwolle na rust niet doorzetten waardoor ook FC Groningen beter in de wedstrijd kwam. Dit resulteerde een kwartier voor tijd in de 1-1 die ongelukkig via Zwolle speler Thomas van den Belt tot stand kwam. Met een punt liep PEC Zwolle iets in op directe concurrenten Fortuna en Sparta.

Vijf tegen
Fortuna ging namelijk hard onderuit in het stadion waar ook PEC Zwolle enkele weken geleden een draai om de oren kreeg. Het goed draaiende Feyenoord van trainer/coach Arne Slot wist met het grootste gemak te winnen. Waar PEC Zwolle bij rust al tegen een 4-0 achterstand aankeek (dit bleek uiteindelijk ook de eindstand) ging Fortuna er na een 2-0 ruststand met 5-0 van af. Daarom is ook Fortuna meer dan gebaat bij drie punten. Een negatieve statistiek is naast het feit dat beide ploegen onderaan bungelen, dat PEC Zwolle de minst scorende ploeg is van de Eredivisie. Met acht treffers scoorde het twee keer zo weinig dan Fortuna (16). Daarentegen zijn de Limburgers de meest gepasseerde ploeg van de Eredivisie. Al 39 tegendoelpunten moesten worden geïncasseerd tegenover 27 Zwolse tegengoals.

Rode lantaarn
Al weken heeft PEC Zwolle de negatieve eer om de rode lantaarndrager van de Eredivisie te zijn. De Blauwvingers wonnen pas één keer, terwijl Fortuna Sittard twee zeges boekte. Mocht PEC Zwolle zaterdag winnen, dan gaat het Fortuna in ieder geval op doelsaldo voorbij en ziet de wereld er in ieder geval weer wat mooier uit. Hoewel ook de nummer 17 aan het einde van de rit zal moeten afdalen, zijn de ploegen op en boven de streep bij winst nog duidelijk in het zicht. Op dit moment bedraagt de achterstand op plek zestien (Sparta Rotterdam) nog vier punten en op de veilige vijftiende plek (Heracles Almelo) acht.

Ziekenboeg
Een ander positief gegeven is de terugkeer van Pelle Clement op het trainingsveld. De creatieve middenvelder raakte al vroeg in het seizoen geblesseerd op bezoek bij Willem II en moest een operatie ondergaan. Maandag verscheen hij weer op voetbalschoenen binnen de lijnen. Net als de van een gescheurde kruisband herstellende Sai van Wermeskerken zal Clement vooralsnog individueel op het veld zijn meters maken. Mocht dit goed gaan dan is de verwachting dat de speler na de winterstop weer aansluit bij de selectie ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft.

Arbitrage
Edwin van de Graaf heeft de leiding over PEC Zwolle - Fortuna Sittard. Assistent-scheidsrechters zijn Roy de Nas en Cristiaan Dobre. Official is Martin Pérez. Alex Bos is de VAR in Zeist en wordt geassisteerd door Mark Janssen.

Live op ESPN
PEC Zwolle - Fortuna Sittard is zaterdagavond vanaf 21.00 uur live te zien op ESPN, kanaal 2. Tot die tijd kun je hier het programmaboekje lezen. Hier vertelt verdediger Siemen Voet hoe het hem bevalt in Zwolle en wat de verschillen zijn tussen voetballen in zijn geboorteland België en Nederland.