Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Van kwaad tot erger bij PEC Zwolle: ‘We zijn de minste ploeg van de eredivisie’

Dat hekkensluiter PEC zaterdagavond tot aan de laatste seconde hoop mocht houden op een punt tegen SC Cambuur, verbloemde veel. De apathisch en bij vlagen gefrustreerd spelende Zwollenaren ploeterden zich naar een nieuwe nederlaag: 1-2. De vooruitzichten worden steeds somberder. ,,Het ziet er gewoon niet positief uit.”

Geen vertrouwen. Geen plan. Geen beleving. Geen spelplezier. Geen samenhang. Geen geslaagde wissels. Geen geluk. Geen stootkracht. Geen hoop. Geen punten. Tja, wat eigenlijk wel?

Het was stil, doodstil, even voor elf uur ’s avonds. In de kleedkamer hingen alle hoofden omlaag, niemand uitgezonderd. Daarna werden er dingen geroepen. Door de trainer, door de spelers. ,,Alles door elkaar”, zei trainer Art Langeler. Harde woorden? ,,What happens in de kleedkamer, stays in de kleedkamer.”

Geen toeval

De verslagenheid was duidelijk groot en Langeler kon niet anders dan vaststellen dat ‘Cambuur simpelweg beter was’. De coach van PEC sprak vrijdag al vol bewondering over de continuïteit bij de Friese club. Bijna jaloers constateerde hij dat ze in Leeuwarden al drie jaar op rij met dezelfde staf en spelers werken, patronen kunnen perfectioneren en zo stap voor stap - in alle rust - kunnen stijgen op de voetballadder. De nu al behaalde achttien punten (!) van Cambuur zijn geen toeval. Die zijn het logische gevolg van goed, constant beleid.

Des te schrijnender is de situatie in Zwolle, waar de club in sneltreinvaart naar de sportieve afgrond raast. Dat er na tien jaar een einde aan de eredivisiestatus dreigt te komen, daar kan zelfs de de grootste rasoptimist niets tegenin brengen. Vier punten uit twaalf wedstrijden, terwijl de concurrenten wél gewoon een wintervoorraad aanleggen. Nu kon nummer zeventien Sparta Rotterdam uitlopen na een dikke zege bij Willem II (0-3). Het maakte de avond van PEC nog dramatischer.

Drie moetjes

De hoop was gevestigd op de thuiswedstrijden tegen Cambuur, RKC Waalwijk (27 november) en Fortuna Sittard (11 december). Drie moetjes, op papier dan. Maar wat PEC in de eerste van de drie must wins liet zien, was ronduit pijnlijk. Van defensieve flaters tot aanvallende onmacht. Van frustratie - PEC kreeg zeker vier domme gele kaarten van de strooiende arbiter Sander van der Eijk - tot wissels die de Zwollenaren niet sterker maakten. Zo viel Siemen Voet halverwege in voor rechtsback Mark Pabai, maar de Belg grossierde wederom in onzuivere passes en stond bovendien vlak na rust met zijn overtreding aan de basis van de 0-2 van Cambuur. En wat was de toegevoegde waarde van Ryan Koolwijk, die tien minuten voor tijd zijn entree maakte?

,,Het was schandalig wat wij lieten zien, en dat voor eigen publiek”, sprak middenvelder Dean Huiberts klare taal. Hij maakte een kwartier voor tijd zijn allereerste eredivisiegoal (1-2), waardoor PEC nog even mocht hopen op een punt. Maar al was die 2-2 gevallen, dan nog was de Zwolse club er geen moer mee opgeschoten. ,,Het wordt tijd om met de vuist op tafel te slaan. Iedereen mag een mening hebben en zeggen wat-ie vindt. Niet om elkaar naar beneden te halen, maar wel om elkaar wakker te schudden.”

Grinta

Een andere speelstijl dan, die meer bij degradatievoetbal past? Huiberts: ,,Misschien wordt dat nu wel van ons gevraagd. Meer knokken en gas geven. Dan hoeft het niet mooi. Dat is alleen niet het spel van PEC Zwolle. Wij willen mooi voetbal laten zien.” Dat laatste erkende Langeler ook. ,,Ik heb niet het idee dat wij een heel grote vechtploeg met veel fysiek vermogen hebben. We moeten ons wel realiseren dat we er een stapje bij moeten doen. Dat zit ’m ook in grinta, een mooi Italiaans woord, dat je er alles aan doet om resultaat te behalen.”

Het zijn woorden voor de bühne. Om te voorkomen dat de tweede seizoenshelft een afscheidstournee door de eredivisie wordt, wordt veel meer gevraagd. ,,Er zijn nog veel wedstrijden te gaan, maar het ziet er gewoon niet positief uit. Dat moet bij iedereen door gaan dringen”, meende Huiberts. Langeler: ,,De conclusie is simpel: we staan zwaar onderaan en zijn de minste ploeg van de eredivisie.”

 

Bron: www.destentor.nl