Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Situatie PEC Zwolle raakt clubicoon Albert van der Haar: 'Het doet soms wel eens zeer'

De situatie bij PEC Zwolle gaat clubicoon Albert van der Haar aan het hart. De kansloze 4-0 nederlaag bij Feyenoord bevestigt de vermoedens dat PEC de gedoodverfde degradatiekandidaat is, al denkt Van der Haar niet dat de strijd al gestreden is.

Van der Haar, die PEC als speler vijftien jaar diende en daarna in diverse functies werkzaam was bij de club, denkt dat een nederlaag bij Feyenoord ingecalculeerd is. "Je hoopt dat ze een resultaat halen, maar bij Feyenoord-uit is dat lastig, zeker voor een ploeg die onderaan staat. Nee, geschrokken ben ik niet. Ik vond het voor het eerst dit seizoen meer gelaten dan in andere wedstrijden waarin ze wel de spirit hadden, maar kwalitatief niet goed genoeg waren. Na de 2-0 was het wel heel matig, al hebben ze hun rug in de tweede helft goed gerecht en de schade beperkt. Ik denk ook niet dat PEC resultaat moet halen bij Feyenoord, maar bij de clubs die in de buurt staan", zegt Van der Haar.

"Ze zijn dit seizoen kwalitatief niet goed genoeg. Het is ook een jonge ploeg en dat Bram van Polen niet meedeed tegen Feyenoord, heeft ook best wat invloed op het gedrag binnen het team. Daar hebben we er te weinig van. Noem het maar sterkhouders, oudere spelers die dragend zijn voor een elftal. Zie daar maar eens uit te komen, dat is heel lastig", zegt hij.

'Gerichte aankopen in de winterstop'
Het gat tussen PEC en Fortuna Sittard en Sparta is respectievelijk vijf en zes punten, wat Van der Haar betreft niet onoverkomelijk. "Maar het moet niet groter worden. Je hoopt dat ze in de winterstop wat gerichte aankopen kunnen doen waardoor het geheel sterker wordt. Wil je jongere spelers opleiden, dan heb je oudere spelers nodig die ze helpen. Een trainer is geen tovenaar die zomaar even spelers beter maakt. Ik heb veel trainers gehad in mijn carrière en denk dat het de spelers zijn die elkaar beter maken. Dat besef moet er wel zijn. We zullen hier het hele seizoen tegenaan hikken, ook als we een plek stijgen. Als je twee wedstrijden achter elkaar wint, ben je er weer bij. Zie ik dat nu gebeuren? Op basis van wat ik dit seizoen gezien heb nog niet. Maar zolang er nog gevoetbald wordt, zijn we nog niet dood."

De hevig bekritiseerde Art Langeler is inmiddels vertrokken, maar ook technisch manager Mike Willems is onder supporters het mikpunt van kritiek. De achterban kijkt met argusogen naar zijn aankoopbeleid. "Tja, het is altijd wijzen naar", zegt Van der Haar. "Ik kan niet in de portemonnee van PEC kijken. Zijn ze gelukkig geweest met de aankopen? Ik vind van niet. Ze hebben niet de juiste keuzes gemaakt aan het begin van het seizoen."

"Na het succes probeer je iets na te streven wat moeilijk te behalen is: structureel bij de eerste acht eindigen. Als je weet waar we vandaan komen, is dat misschien wel een te grote stap. Wees blij dat je ieder jaar Eredivisie-voetbal speelt, zorg dat je gezond blijft en je af en toe eens meedoet. En voor de regio is het misschien net zo belangrijk dat je het publiek vermaakt."

PEC komt uit dezelfde vijver als Heracles Almelo. Die club promoveerde in het seizoen 2004/2005 naar de Eredivisie en heeft een stabiele basis gecreëerd voor jaarlijks Eredivisie-voetbal. Degradatie is voor Heracles allang niet meer aan de orde. "Heracles heeft hele reële doelstellingen gemaakt en vastigheden gecreëerd binnen de club", zegt Van der Haar.

"Bij PEC is er de afgelopen jaren veel gewisseld. Zelf ben ik anderhalf jaar geleden weggegaan. Als je ziet hoeveel wisselingen er sindsdien hebben plaatsgevonden, dat zorgt niet voor rust binnen een club. Het doet wel eens zeer als je ernaar kijkt. Natuurlijk vind ik dat PEC in de Eredivisie hoort, maar zie hier eerst maar eens uit te komen. Maar wat ik al zei: ik denk niet dat het nu al gespeeld is."