Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Niek Loohuis jaagt met PEC Zwolle O21 op promotie

Niek Loohuis (35) is trainer/coach van PEC Zwolle O21 en met zijn team volop in de race voor promotie naar Divisie 1. De voormalig profvoetballer van BV Veendam en sc Heerenveen heeft in Zwolle de beschikking over een grote, talentvolle groep voetballers. Iedere speler wil zaterdag negentig minuten voetballen en met een grote groep spelers betekent dat, dat er ook jongens teleurgesteld moeten worden. Dat vergt veel van Loohuis, die naast het geven van trainingen, veel praat met zijn spelers, collega-trainers en dagelijks zijn groep talenten aan het managen is.

Aan het begin van het seizoen trainden en speelden veel jongens van O21 mee met het eerste. Loohuis somt op: ,,Håkon Gangstad, Thomas Beelen, Lucas Tol, Daijiro Chirino, Jarno Westerman, Chardi Landu, Destan Bajselmai, Gabi Caschili, Rav van den Berg en Samir Lagsir. Sommige jongens zijn later definitief overgeheveld.

 

Managen

De spelers die weer terug zijn gekeerd spelen dan net zoals voor hun uitnodiging bij het eerste weer hun wedstrijden in PEC Zwolle O21 zoals ze dat gewend waren, maar voor sommige jongens is het ook een teleurstelling dat ze niet meer met het eerste meetrainen en die hebben langer nodig om die teleurstelling te verwerken. Die tijd en ruimte krijgen ze bij ons totdat er weer gepresteerd moet worden. Als ze hun taken vervolgens niet goed uitvoeren spreek ik ze als trainer daarop aan, maar soms kan het best uitdagend zijn om dat allemaal te managen. Je hebt het namelijk niet alleen over jongens die zijn afgevallen bij het eerste, maar ook die bij O21 hebben meegedaan en weer teruggaan naar O18. Het is dus een proces dat aan beide kanten telkens maar doorgaat.” Iedere dinsdag heeft Loohuis overleg samen met de hoofd opleidingen Henk Brugge en Alexander Palland en de staf van het eerste. ,,We hebben het dan over welke spelers op de zaterdag bij mijn team aansluiten. Daarnaast gaat het ook over de individuele ontwikkeling van eerder genoemde spelers en wie er bijvoorbeeld wat extra stappen moeten maken op de trainingen. Dat overleg is dus één keer per week, maar we hebben onderling veel vaker contact met elkaar hierover.”

 

Mbinga

Een speler die dit seizoen ook bij het eerste elftal mocht aansluiten en zelfs al zijn debuut maakte is Elikia Mbinga. Voor velen een naam die zomaar uit de lucht kwam vallen, maar zo verrassend als dit voor de buitenwereld was, zo logisch was het voor de trainers die dagelijks met de aanvaller op het veld stonden. ,,Het is wel een bijzonder verhaal”, begint Loohuis. ,,Vorig seizoen zaten we natuurlijk met corona en werd de competitie stilgelegd. We hadden toen een groep dieen contract had en wel in teamverband mocht trainen en een groep waarvoor dat niet gold. Elikia had op dat moment geen contact en kon zich dus niet bewijzen. In mei mochten we eindelijk weer gezamenlijk trainen en toen viel hij ons positief op. Hij zat echt aan de bovenkant van de groep. Vanuit de academie hebben we toen gezegd dat we met hem door wilden gaan. Hij mocht immers nog een jaar in O21 spelen. Wij wilden hem de kans geven in het betaalde voetbal terecht te komen. Toen wij dat gesprek met hem gevoerd hadden is hij als een beest tekeer gegaan, keihard in zichzelf gaan investeren en nog meer energie gaan stoppen in trainingen waardoor hij ook in data er met kop en schouders bovenuit stak. Toen is Elikia, mede door onze wekelijkse overleggen, ook bij het eerste op de radar gekomen, waar hij een goede indruk heeft achtergelaten en volgde zijn debuut.”

 

Promoveren

De komende jaren hoopt Loohuis dat meer van zijn spelers de stap naar het eerste uiteindelijk ook echt gaan maken. Zolang kwaliteit maar boven leeftijd gaat. ,,Leeftijd is inderdaad niet bepalend, het moet altijd om kwaliteit gaan. In het meest ideale scenario zal een jonge speler als Rav van den Berg een ervaren speler als Bram van Polen naast zich hebben staan. Dat is niet omdat Bram 36 jaar is, maar omdat hij de kwaliteiten heeft om Rav in het veld te coachen en te sturen.” Om talentvolle spelers als Van den Berg nog meer te prikkelen en beter te maken zijn er wekelijks zogeheten elitetrainingen en masterclasses waarbij ook stafleden van het eerste aansluiten. Zo probeert de club het maximale uit spelers te halen en de stap naar het eerste elftal zo geleidelijk mogelijk te laten plaatsvinden. Dit seizoen gaat het vooralsnog voortreffelijk met de mannen van Loohuis. PEC Zwolle O21 is lijstaanvoerder mede na de sterke serie die het onlangs neerzette met zeges op Roda JC Kerkrade (1-4), Alphense Boys (3-0) en FC Emmen (0-2 en 3-1). Het is zaak voor de Zwollenaren om die eerste plaats vast te houden en in ieder geval bij de eerste twee te eindigen, want die ploegen zullen na de winterstop promoveren naar Divisie 1, waar het niveau nog weer hoger ligt.