Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

KNVB slaat groot alarm

Genoeg is genoeg, is de boodschap die de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag uit over de huidige 'coronasituatie' in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Er mogen nog altijd geen fans aanwezig zijn in de diverse stadions, maar inmiddels is de maat méér dan vol.

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, schrijft op woensdagmiddag in een statement: "Voetballen in lege stadions heeft de Nederlandse clubs inmiddels vele miljoenen euro’s gekost. Dat blijkt uit de financiële cijfers over het seizoen 2020-2021. Clubs hebben kostenbesparingen doorgevoerd, er zijn loonoffers gebracht en de schulden nemen toe. De rek is er inmiddels helemaal uit."

Kabinet en OMT moeten in actie komen!'

De situatie begint compleet uitzichtloos te worden, aldus Van Leeuwen: "Daarom roepen we het OMT en het kabinet op om serieus te kijken naar het openen van stadions, uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, en zo perspectief te bieden aan de clubs en supporters."

De voetbalbond voert een totale omzetdaling in het betaald voetbal aan van liefst 219 miljoen euro. Het coronavirus is verantwoordelijk voor een groot deel daarvan: 155 miljoen euro, claimt de KNVB.

Vooral de topclubs lopen vele miljoenen euro's mis door de maatregelen. Feyenoord directeur Pieter Smorenburg vertelde bij de bekendmaking van de jaarcijfers van zijn werkgever over het boekjaar 2020-2021: "We hebben vrijwel alle wedstrijden zonder publiek moeten spelen en de winkels zijn lang gesloten geweest. Dat heeft ons per saldo 26 miljoen euro aan omzet gekost."