Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

De avond van Nijland, en van Necid

Als clubwatcher van eerst de Zwolse Courant en later de Stentor, was Herman Nijman altijd langs het veld te bekennen tijdens wedstrijden en trainingen van FC/PEC Zwolle. Voor iedere thuiswedstrijd duikt de journalist in zijn rijke archief op zoek naar een noemenswaardige eerdere editie. Vandaag gaat hij terug naar PEC Zwolle - SC Cambuur in 2015.

PEC Zwolle en Cambuur hebben elkaar vooral getroffen in de eerste divisie, soms wel vijf of zes keer per seizoen. Als ze dan eens op het hoogste niveau tegenover elkaar staan, is het feest. Vooral voor PEC Zwolle en in het voorjaar van 2015 voor Tomás Necid en Stef Nijland.

In maart 2015 wint Dafne Schippers goud op het EK indooratletiek en breekt de vogelgriep uit op een bedrijf in Barneveld. PEC Zwolle zit met de gedachten vooral bij de KNVB Beker, waar de halve finale is bereikt door een zege bij Cambuur (2-3, Jody Lukoki scoort in de verlenging). Maar voordat het zover is komen de Friezen nog een keer langs, in de competitie.

Het gespreksonderwerp onder de Peperbus is Tomas Necid. De lange Tsjechische spits heeft voor de winterstop acht doelpunten gemaakt. Maar Necid is daarna teruggekeerd naar CSKA Moskou, waar hij nog onder contract staat tegen een niet geringe vergoeding. Necid en zaakwaarnemer Jiri Muller willen graag van die verbintenis af, maar dat is niet eenvoudig. Als die contractontbinding toch tot stand is gekomen, lijkt het erop dat Necid naar een grote competitie vertrekt. Die interesse, met name uit Italië, heeft hij met zijn optredens in Zwolle wel opgewekt. 

Als de transfermarkt op 1 februari is gesloten, staat Necid met een raar wollen mutsje toch weer in Zwolle voor de camera. Van de toptransfer is niets terechtgekomen omdat Necid geblesseerd is geraakt. En bij een grote club moet je er meteen staan, in Zwolle krijgt de knuffelbeer uit Praag de tijd om weer fit te worden.

Necid valt in tegen Vitesse en staat een week later voor het eerst weer in de basis. Tegen Cambuur, dus. Hij scoort niet, en dan is het vaak een teleurstellende avond voor een schutter. Necid mist ook een paar opgelegde kansen, volgens Bram van Polen kan de spits makkelijk een hattrickje maken. Maar als hij wordt gewisseld in de eindfase is dat allemaal vergeten en vergeven omdat hij betrokken is bij de goals van Jesper Drost (1-0) en Ryan Thomas (3-0). Dat hij zelf niet scoort is Necid dan ook vlot vergeten. ,,Ik miste wel een paar kansen, maar niet eens omdat die ballen slecht waren ingeschoten. Die doelman Leonard Nienhuis was geweldig.” 

Omdat trainer Ron Jans met Stef Nijland nog een platina wissel achter de hand heeft, de invaller schopt er drie in, wordt een grote uitslag neergezet: 6-1. Nijland, een beetje een flegmatieke speler, is kampioen invallen maar bouwt toch behoorlijke statistieken op. Zeker in dit seizoen, zijn beste jaar waarin hij elf doelpunten maakt.

PEC speelt met Necid uitstekend, alsof hij nooit is weggeweest. De centrumspits staat op de rand van de heldenstatus als hij PEC in de strafschoppenserie van de halve finale van het bekertoernooi met een Panenka langs FC Twente schiet. Maar het heerlijke seizoen - met een unieke zesde plaats - wordt niet bekroond in de play-offs (verlies tegen Vitesse) en de bekerfinale (verlies tegen FC Groningen). Een dubbel geval van nét niet.

De Necid op zijn best, die van Zwolle, is nooit meer teruggezien. Hij maakt financieel een klapper met een transfer naar Bursaspor, maar dat is meer het begin van een zoektocht naar iets moois wat er niet blijkt te zijn. Ook niet bij ADO Den Haag, dat met Necid degradeert naar de eerste divisie.

Necid is 32 jaar en voetbalt nog altijd. In Praag, zijn stad, waar hij het shirt van FC Bohemians 1905 draagt. Die club - groen en wit - is bij de liefhebbers bekend omdat er een schitterende kangoeroe in het logo staat. Hoog springen doet de club nog niet, en Necid wacht met smart op zijn eerste goaltje van dit seizoen.”

Kaartverkoop PEC Zwolle - SC Cambuur

Voor de nieuwste editie van PEC Zwolle - SC Cambuur aanstaande zaterdag zijn nog kaarten te verkrijgen. Vanaf €7,50 ben je er al bij aanwezig! Wacht niet langer en klik hier om jouw ticket nu te kopen.