Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Daishawn Redan scoort voor Jong Oranje.

Daishawn Redan werd door bondscoach Erwin van de Looi opgeroepen voor een paar interlands voor de kwalificatie voor het EK. Gisteravond speelde men in het Yanmar Stadion in Almere tegen Jong Gibraltar en Redan kreeg een basisplaats. Hij was ook belangrijk want hij scoorde met een fraaie kopbal uit een corner van uitblinker Daniel van Kaam. Hierbij een aantal foto's van het optreden van Redan en een wedstrijdverslag van de KNVB.

Jong Oranje is nog een zege verwijderd van het EK 2023. In de thuiswedstrijd tegen Gibraltar kwam na een teleurstellende 0-0 ruststand de doelpuntenmachine toch nog op gang: de teller stokte uiteindelijk bij 6-0. Jong Oranje heeft kwalificatie voor het EK in eigen hand. Daarvoor volstaat aanstaande zaterdag een zege in en tegen Wales.

De toeschouwers in het Yanmar Stadion in Almere gingen er eens lekker voor zitten. Met een weldadig zonnetje op hun gezicht lazen ze op hun mobiel de recordscore in de historie van Jong Oranje: 8-0 tegen Andorra. Dat moest op deze dinsdagavond tegen het nietige Gibraltar toch ook mogelijk zijn. De uitwedstrijd op het eiland met slechts 32.000 inwoners was tenslotte al met 0-7 gewonnen.

Maar de ontspannen blik op de gezichten van de supporters maakten in de eerste helft langzaam maar zeker plaats voor gefronste wenkbrauwen. Coach Erwin van de Looi greep de wedstrijd tegen Gibraltar aan om ook de andere spelers in de selectie aan het werk te zien. De basiself was compleet anders in vergelijking tot het duel met Moldavië afgelopen zaterdag. Sparta-middenvelder Sven Mijnans, ADO Den Haag-keeper Hugo Wentges en Bologna-speler Denso Kasius stonden nooit eerder aan de aftrap van een wedstrijd van Jong Oranje. In de eerste twintig minuten werd duidelijk dat het team voor het eerst samenspeelde. Automatismen ontbraken, het tempo was te laag. Alleen Tavsan stichtte gevaar met een schot op de lat.

Een groot probleem voor Jong Oranje was ook dat het vooral over rechts door de verdediging van Gibraltar heen kon breken. Die flank begon halverwege de eerste helft wel te draaien. Met een keer raken werd de verdediging van Gibraltar regelmatig uiteengereten. En het was telkens Kasius die zijn teamgenoten in stelling bracht en het record assists in een helft had kunnen vestigen. Achtereenvolgens Redan, Mijnans en Boadu wisten zijn voorbereidende werk niet op waarde te schatten.

Net toen Kasius dacht: 'dan doe ik het wel zelf', werd hij onderuit geschoffeld in de zestien. Penalty, maar ook die kans was niet aan Jong Oranje besteed. Keeper Lopes ranselde de strafschop van Boadu uit de hoek. De aanvaller dacht het meteen goed te maken, maar hoorde zijn omhaal uit de corner op de lat uiteenspatten.

Ook in het laatste kwartier kreeg Jong Oranje genoeg kansen om de ban te breken. Boadu miste alleen voor de keeper na een mooie pass van Burger. De Monaco-spits schoot vervolgens in kansrijke positie ook nog net naast en in de slotminuut raakte hij voor de tweede keer de lat. Zo had Jong Oranje genoeg kansen bij elkaar gevoetbald , maar zocht het toch enigszins beschaamd de kleedkamer op met een 0-0 ruststand.

Mochten er mensen in het stadion zijn die twijfelden aan een zege voor Jong Oranje dan werd die gedachte direct na rust de kop ingedrukt. En eindelijk kon Kasius zijn assist bijschrijven. Danië van Kaam rondde zijn voorzet met enig fortuin af. Dezelfde Van Kaam was vlak daarna nog gevaarlijk met een spectaculaire omhaal. En na een uur spelen legde hij een corner op het hoofd van Redan, die de 2-0 in de touwen kopte.

Een paar minuten later kwamen Ekkelenkamp, Bakker en Brobbey in het veld. Vooral de entree van de laatste werd met luid gejuich door het enthousiaste publiek ontvangen. De invallers brachten nieuwe energie. Jong Oranje werd nu ook over de linkerkant gevaarlijk. Tussen de 67ste en 74ste minuut liep Nederland uit naar 5-0 via Van den Berg, een eigen goal en Brobbey.

Daarna stokte de machine weer. Tot de slotfase. Tavsan combineerde met Brobbey en schoot de bal vanaf de rand van de zestien met links laag in de korte hoek. Zo verscheen er toch nog een respectabele stand op het scorebord. Veel belangrijker waren de drie punten waardoor Nederland de eerste plaats in de poule weer overnam van Zwitserland. Jong Oranje kan zaterdag het EK-ticket veilig stellen met een zege in en tegen Wales. Dan zal het de effectiviteit van de tweede helft tegen Gibraltar moeten meenemen. Het duel begint om 18.00 uur.

Foto's bij Daishawn Redan scoort voor Jong Oranje.