Fan van PEC ZWOLLE
Nieuws

Colum van Ard

Terug van weggeweest! Net zoals in zijn eerste periode schrijft trainer Art Langeler ook nu weer een terugkerende bijdrage voor de website. Vandaag zijn verhaal over de aanstaande IJsselderby en de situatie tot nu toe.

Vakmanschap gevraagd!

 

De afgelopen weken waren best bijzonder. Als je nog geen punten hebt, de selectie nog niet op orde is en je zelfs nog niet hebt gescoord is er huiswerk genoeg voor de trainers en de technische leiding. Aan de ene kant moet je rustig blijven en analyseren waar de pijnpunten liggen om deze (voor de iets langere termijn) op te lossen c.q. te verbeteren, maar in het nu moet je ook aan de bak om de spelersgroep zo voor te bereiden dat we grotere kans gaan maken op resultaat.

 

Ik loop de pijnpunten langs; nog geen punten is een gegeven. Tegen Ajax hebben we het grootste gedeelte van de wedstrijd gespeeld naar ons vermogen. Het tactische plan klopte (tegenhouden en proberen waar mogelijk te voetballen en te counteren), we hadden best wat mogelijkheden maar Ajax won verdiend. Wat wel een zurig moment was; we wilden aanvallend wisselen om te proberen de gelijkmaker te forceren, maar het lukte ons niet de bal tijdig uit het spel te krijgen waardoor Ajax net hiervoor de 0-2 maakte. Toch vind ik dat we tot het einde getracht hebben een goal te maken, helaas lukte dit niet maar met opgeheven hoofd kunnen we naar deze wedstrijd terugkijken. Bovendien een verdienstelijk debuterende jeugdspeler; Elikia Mbinga.

 

De selectie nog niet op orde; op 31 augustus hebben we ons nog versterkt met Redan en Adzic. Redan (D als roepnaam….) is na de interlandweek aangesloten (hij speelt bij Jong Oranje) en heeft al meegedaan tegen Ajax. Adzic (Luka als roepnaam) moet nog door de molen van werkvergunningen omdat hij een buiten-EU burger is. We doen er bij de club alles aan om hem op de korte termijn speelgerechtigd te maken. Afgelopen week hebben we nog Ryan Koolwijk en Leandro Fernandes kunnen toevoegen aan de selectie. Ryan is een ervaren speler die misschien niet direct heel veel gaat spelen maar die wel een erg belangrijke rol moet gaan spelen in dit team. We hebben heel veel jonge en onervaren spelers die hun eerste schreden zetten in het betaald voetbal. Daarbij hebben we weinig spelers die goed zijn in het overbrengen van ervaringen op dit niveau. De meesten hebben het al lastig genoeg hun eigen niveau te halen, het zit niet in de meeste karakters om daarnaast extra’s te kunnen doen. Ryan maakte in het gesprek dat we hadden een hele goede indruk, snapt de rol en wil graag helpen. Leandro Fernandes ken ik van mijn tijd bij de jeugd van PSV. Hij is daarna naar Juventus en andere clubs gegaan, is nog jong en heeft weinig speelminuten gemaakt. Na een aantal weken in de voorbereiding mee te hebben getraind konden we hem nu relatief makkelijk aantrekken, een potential die zich dit jaar moet bewijzen op dit niveau. Je zal misschien wel denken, zo wordt de selectie wel heel groot maar dat is relatief. Met de afwezigheid van Clement, Van Wermeskerken, De Wit en Saymak is het ook goed om daar waar mogelijk hierop te anticiperen, en dat hebben we dan ook gedaan. Dit is de groep waar we het nu mee gaan doen!

 

Ons doelsaldo, en dan met name het uitblijven van treffers, is natuurlijk iets waar we ons zorgen overmaken. Met de nieuwe aanvallers en de manier waarop we nu trainen is dit iets wat zeker gaat veranderen in ons voordeel.

 

We gaan een ontzettend belangrijke week tegemoet. Zondag de derby, woensdag Sparta en zaterdag FC Utrecht. Over de wedstrijd tegen de Eagles hebben we al veel langs zien komen. We zijn ons volledig bewust van het belang van deze wedstrijd, zowel voor de supporters als voor onszelf. We leven ernaartoe op een goede manier, met intense trainingen en een goede mindset. We willen heel graag presteren, en in overtreffende trap tegen de Eagles. Het gaat een spektakel worden, we zullen alles geven voor een resultaat. De wedstrijd is natuurlijk ook belangrijk voor het vervolg. We kunnen woensdag in eigen huis tegen een concurrent zaken doen, en gezien de stand moet dit ook. Utrecht-uit zal een lastige wedstrijd worden, maar is dit voor hen ook. Na een vol programma is het altijd maar de vraag hoe elke ploeg herstelt en ervoor staat, hier bereiden we ons op voor. Conditioneel staan we er prima op, de speelwijze wordt steeds helderder voor eenieder waardoor het ook niet direct funest is als er een keer iemand niet mee kan doen. Het integreren van de nieuwe jongens proberen we zo snel en natuurlijk mogelijk te laten verlopen en we laten ons niet gek maken door de waan van de dag. We weten dat we er matig voor staan qua punten, maar we kennen ook de potentie van ons team, dat gaat er uitkomen!

 

Verder is vandaag het afscheid van onze voorzitter. Ik heb in twee periodes intensief met hem mogen samenwerken en kijk hier erg prettig op terug. Adriaan heeft (natuurlijk met anderen, maar wel als boegbeeld en drijvende kracht) de club gebracht van de middenmoot Eerste Divisie naar een stabiele club in de Eredivisie. Met grote hoogtepunten en relatief weinig grote dieptepunten is het hem door charismatisch leiderschap gelukt de club geweldig te laten groeien in alle opzichten. Ik heb persoonlijk veel geleerd van Adriaan en ben hem bijzonder dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft voor de club en voor mij.

 

Tot zover deze bijdrage, op naar zondag!